زندگی نامه سهراب سپهری به صورت خلاصه
- 26 آبان 1399
- 0 نظر
- کبری محمدی
سهراب سپهری شاعر، نویسنده و نقاش باهنر و عارف است که در ۱۵ مهر ۱۳۰۷ در شهر قم و در خانواده ای هنردوست متولد شد.
محل زندگی سهراب سپهری در دوران کودکی در کاشان بوده و دو دهه اول عمر خود را به فراگیری علم و هنر پرداخت.
سهراب در سال ۱۳۲۷ به تهران رفت و در آنجا به تحصیل، تدریس و کار دولتی مشغول گردید. اولین مجموعه شعر این هنرمند در سال ۱۳۳۰ با نام مرگ رنگ منتشر شد.
بعد از آن مجموعه شعر های سهراب در طی سال ها سفر به کشورهای مختلف سروده و نهایتا به چاپ رسید. سهراب هیچ گاه ازدواج نکرد و تمام عمر خود را صرف هنر و عرفان و سفرهای طولانی و متعدد کرد.
او در تاریخ ۱ اردیبهشت ۱۳۵۹ بر اثر ابتلا به بیماری سرطان خون در گذشت و در امام زاده علی بن محمد باقر در اطراف کاشان به خاک سپرده شد.
دکلمه قایقی خواهم ساخت
اهمیت نقاشی در زندگی سهراب سپهری
بیشتر مردم سهراب سپهری را به عنوان یک شاعر می شناسند، در صورتی که وی علاوه بر سرودن شعر و نویسندگی نقاشی های بسیار زیبا و نابی خلق کرده که بعضی از آن ها در موزه های بزرگ و معروف در سراسر جهان نگهداری می شوند.اهمیت نقاشی در زندگی سهراب سپهری کمتر از سرودن شعر نبود.
سهراب شخصیتی طبیعت گرا داشت و این موضوع هم در سروده ها و هم در نقاشی های وی دیده می شود.
او به خوبی با ترسیم خطوط ساده و بازی با رنگ ها اثری ساده اما پر معنی و زیبا خلق می کرد که تفسیر آن نیازمند تفکری عمیق است. اگرچه شما در هیچ یک از آثار نقاشی سهراب شخصیت انسانی نمی بینید اما در آثار وی به خوبی مشهود است که هدف و مخاطب این شاعر تمام انسان ها هستند.

این شاعر فرهیخته با قدرت تخیل خود به تمامی ذرات طبیعت روح می بخشید و سعی داشت در نقاشی ها و آثار خود تسلط ذهنیت آدمی بر عینیت را ثابت کند. بنابراین با همین شیوه شگفتی های طبیعت را به تصویر می کشید.
اگرچه شما در نقاشی های سهراب خطوط و رنگ های تکراری می بینید اما اگر اهل هنر باشید خواهید دید همین اشکال تکراری تا چه حد جذاب و زیبا هستند.
به عنوان مثال در نقاشی تنه درخت ها سهراب می خواهد نشان دهد که تنه درخت قدرتمند ترین قسمت درخت است و حکم تکیه گاه را دارد و از این جهت به تنه درخت روح بخشیده و آن را به زیبایی ترسیم کرده است.
سهراب در طول عمر خود بیش از ۳۰ نمایشگاه نقاشی برپا کرد و آثار ناب خود را در آن به نمایش گذاشت.
سهراب سپهری شاعر قرن چندم است؟
سهراب از شاعران قرن معاصر است و دوره زندگی سهراب سپهری این شاعر به قبل از انقلاب اسلامی برمی گردد. شعر سهراب سپهری و شاعران هم دوره وی مانند: فریدون مشیری، مهدی اخوان ثالث، علی اسفندیاری و شاعران دیگر به سبک شعر سپید یا شعر نو است.
البته تمام اشعار سهراب به سبک شعر نیمایی است که در این بین سبک خود را نیز در سروده هایش به نمایش گذاشته است.
سبک شعر نیمایی در این قرن بسیار جذاب است. چون درک آن برای افراد آسان تر است و نیازی به تعبیر و تفسیر دشوار ندارد.
اشعار سهراب علاوه بر این که به سبک جدید است، دارای روح و تصویر می باشد. سروده های سهراب مانند رمانی است که وقتی خواننده آن را می خواند خود را جای شخصیت اصلی داستان گذاشته و تمام جزئیات را با پوست و استخوان درک و احساس می کند.

مثلا وقتی سهراب در شعر خود می گوید: ” مادرم ریحان می چیند” خواننده به زیبایی این صحنه را در ذهن خود مجسم می کند.
شما در تمام زندگی سهراب سپهری و همچنین اشعارش این ویژگی روح بخشیدن به ذرات هستی، به تصویر کشیدن کوچک ترین زیبایی خلقت و بزرگ جلوه دادن آن را می بینید. در کنار تمام این ها شما به صورت محسوس نکات بسیاری می آموزید.
به عنوان مثال در شعر ” آب را گل نکنید” شما می توانید روستایی کاه گلی را با تمام زیبایی و سادگی اش در ذهن خود تجسم کنید و از این تصویر سازی به آرامش برسید و در این بین می آموزید که آب را نیز گل نکنید.
بررسی آثار سهراب نشان می دهد که او شخصیتی آرام، تنها، عرفانی و خجول با دید بسیار وسیع نسبت به عالم هستی داشته و هیچ کدام از اتفاقات تلخ و پستی بلندی های این قرن نتوانست در شخصیت هنری سهراب تاثیر منفی بگذارد.
معرفی کتاب هشت کتاب سهراب سپهری
آثار سهراب سپهری به دو دسته منظوم و منثور تقسیم می شود که کتاب هشت کتاب جزو آثار منظوم این شاعر است.
هشت کتاب همان طور که از نام آن مشخص است یک کتاب با هشت مجموعه یا دفتر شعر می باشد. مجموعه این اشعار شامل: مرگ رنگ، زندگی خواب ها، آوار کتاب، آفتاب، شرق اندوه ، صدای پای آب، مسافر، حجم سبز، ما هیچ ما نگاه می شود. هر مجموعه نیز شامل چندین سروده و شعر می شود.
اولین مجموعه شعر سهراب تحت عنوان مرگ رنگ در سال ۲۷ منتشر شد. دومین مجموعه به نام زندگی خواب ها در سال ۳۲ به انتشار رسید و بقیه مجموعه ها نیز طی سال های بعد منتشر شدند.

در کتاب هشت کتاب این چند مجموعه همراه با زندگی نامه شاعر از زبان خودش و تصویر وی گردآوری و چاپ شده است. اشعار سهراب به چند زبان فرانسوی، ایتالیایی، انگلیسی و اسپانیایی به چاپ رسیده است.
سهراب سپهری علاوه بر نقاشی، سرودن شعر و نویسندگی مقاله نیز ترجمه می کرد. حتی مقاله ژاپنی که وی ترجمه کرد در همان سال ها به چاپ رسید.
شعر ” واحه ای در لحظه” از اشعار معروف سهراب می باشد که در کتاب هفتم او وجود دارد و قسمتی از این شعر به خواست خانواده این شاعر پر احساس پس از اتمام زندگی سهراب سپهری بر سنگ مزار او حک شده است.
“به سراغ من اگر می آیید
نرم و آهسته بیایید
مبادا که ترک بردارد چینی نازک تنهایی من”.

کتاب هشت کتاب اثر سهراب سپهری
مشخصات فنی
- نویسنده/نویسندگانسهراب سپهری
- ناشرنیلوفرانه
- تعداد جلد1
- موضوعشعر فارسی
- مناسب برایتمامی گروه های سنی
- شابک978-964-7760-93-5

کتاب اطاق آبی اثر سهراب سپهری
مشخصات فنی
- نویسنده/نویسندگانسهراب سپهری
- ناشرسروش
- موضوعادبیات
- شابک9789641217008

کتاب تا شقایق هست اثر سهراب سپهری
مشخصات فنی
- نویسنده/نویسندگانسهراب سپهری
- مترجمکریم امامی
- ناشرزرین و سیمین
- موضوعادبیات و هنر عکاسی
- مناسب برایبزرگسالان
- شابک978-964-7679-27-5
- سایر توضیحاتشعر ها: سهراب سپهری

کتاب شعر زمان ما 3 اثر سهراب سپهری
مشخصات فنی
- نویسنده/نویسندگانسهراب سپهری
- ناشرنگاه
- موضوعنقد ادبی
- شابک9789646736917
- سایر توضیحات(تفسیر و تحلیل:محمد حقوقی)